Танцьори от Аржентина най-сръчен при направата на таратор.

Публикувано на юли 25, 2013

Танцьори от Аржентина получиха грамота за това, че са най-сръчни и колоритни при приготвянето на таратор. Това стана на щафетното състезание „Да правим таратор, а не терор”, което се провежда за осма година в Разград като част от Панаира на киселото мляко.

Досега предимно футболни фенове се включваха в надпреварата, тази година обаче тимове спретнаха танцьорите от чуждите държави, които се представят на вечерните концерти от Панаира.

Шест бяха отборите, които се конкурираха по бързина, сръчност и вкусови качества на българското ястие: от Италия, Русия, Турция, Аржентина, отбор от фирма „Селур фарма”, която приготвя закваски за кисело мляко, както и смесен българо-английски тим.

Според регламента на състезанието по един от във всеки отбор се определя за основен готвач, той стои на финала на щафетата, която е около фонтана до Общинския културен център в Разград, и чака да му донесат продуктите. Те се носят на бегом от останалите членове на отборите, като от различни постове край фонтана те пазаруват мляко, краставици и вода, след това всички заедно приготвят студената супа и я сервират на журито. То е в състав: поетът и автор на идеята за провеждането на състезанието Дулинко Дулев, експертът по спорт в община Разград Валери Бойчев, спортният журналист Здравко Душков, Валентина Крумова – технолог, Таня Тодорова от община Разград.

Журито връчи еднакви награди на всички отбори – диня, бутилка мастика, фланелки с логото на състезанието, различни бяха грамотите. Диплом за най-бързо приготвяне на таратор получи отборът на „Селур фарма”, за най-сръчно и колоритно приготвяне на таратор – Аржентина, за прилагане на артистичен подход – Италия, за най-пикантен вкус – Турция, за най-оригинален таратор – Русия и за приготвяне на вегетариански таратор без нарязани пръсти – българо-английския отбор.

След като журито обяви наградите приготвения таратор бе консумиран от състезатели и зрители.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook