Два пъти изгониха злото от Разград в нощта срещу Еньовден

Публикувано на юни 24, 2013

Два пъти изгониха злото в Разград в нощта срещу Еньовден – по местен обичай и с кукери от Ямболско. Това стана по време на Белите нощи на Разград, когато културните институции представят своето творчество в градските музеи. За пръв под Еньовденския венец премина и депутат, Татяна Буруджиева влезе в шеговития тон на водещата на празниците и на въпрос „Да ви пратим ли кукери в парламента да изгонят злото?“, отговори: „повечко ще ни трябват“.

С два обичая Разград изгони злото в нощта срещу Еньовден: първи в Етнографския музей влязоха трийсетина кукери от село Веселиново, община Тунджа. Сред тях имаше и малки деца, накичени със звънци с общо тегло над 20-ина килограма. Като мечка, магарета, жена бяха облечени тези от кукерите, които не носеха традиционните кукерски маски. Те демонстрираха ритуална обиколка на населеното място за изгонване на злите духове.

След обичая от Ямболско злото бе изгонено от Разград и по местна традиция, представена по не съвсем традиционен начин. Малки балерини от театрално-танцова формация „Пулс“ редом до белокоси баби от формацията за автентичен фолклор към читалище „Напредък“ възстановиха ритуал как се девойка се спасява от юди и бродници.

Двата ритуала бяха част от първата от Белите нощи на Разград. От няколко години се около Еньовден музеите в града посрещат културните институции. В Етнографския музей символичен домакин бе фолклорния Капански ансамбъл, в къща-музей „Анание Явашов“ младежка театрална формация „Импулс“ и Балетна школа към читалище „Развитие“, в къща-музей „Димитър Ненов“ пък домакини бяха Разградска филхармония и ДТ“Антон Страшимиров“, в къщата на считаната за една от първите български поетеси Станка Николица Спасо-Еленина имаше творческа среща със съвременната българска писателка Теодора Димова.

С бяло сладко бяха посрещани посетителите във всеки от музеите, а в Етнографския комплекс имаше и други дарове – пакетче с просо и босилек, които да защитават дома от зло, чашка червен пелин, който се отпива за здраве, въгленче от Еньовденския огън, а също и стръкче билка от Еньовденския венец, под който се минава три пъти. Под него премина за пръв път и депутат. Татяна Буруджиева посети няколко от събитията от Белите нощи.

Dariknews.bg

 

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook