Според прокуратурата – само Боян Бонев е виновен за взрива в „Социалинвест“

Публикувано на септември 24, 2013

Прокуратурата прекрати наказателното производство срещу шефа на фирма „Социалинвест“ заради взрива в газстанцията на дружеството миналия август. Според държавното обвинение единственият виновник е ръководителят на обекта Боян Бонев, който сам бе сред пострадалите при инцидента.

 

Следствената служба в Разград е завършила разследването на взрива в газстанция „Социалинвест“ с мнение обвинения да се повдигнат срещу двама – изпълнителния директор на фирмата Тихомир Христов и ръководителя на обекта Боян Бонев. Преди да внесе обвинителния  акт в съда обаче Окръжна прокуратура – Разград издава постановление за прекратяване на производството срещу Христов. Това решение е обжалвано от наследниците на загиналите, Окръжен съд-Разград го е потвърдил, но все още е висящо, тъй като в края на тази седмица изтичат сроковете за обжалване и пред Апелативен съд-Варна.

Според магистратите от Разград правилно е отменено обвинението срещу Христов за нарушаване на правилата за безопасност на труда, с което са изложени на опасност живота и здравето на трудещите се. Над 10 клаузи от Закона за здравословните и безопасни условия на труд са изредени в становището на следствието. Христов обаче обяснил, че по това време е бил в отпуск и на почивка, нямал и отношение към подвързването на гръмналата цистерна и стационарния резервоар. Прокуратурата приема, че Христов е бил в неизвестност за решенията на Бонев, който е имал задължения по спазването на безопасните условия на труда.

Държавното обвинение обявява конкретните груби нарушения на правилата за безопасност, посочени от комплексната експертиза по делото: незаземяването на автоцистерната, ненадеждна и непроверена връзка за преливане на пропан-бутан, наличие на хора извън оправомощените при разтоварването, несъобразяване с метеорологичните условия – температурата на въздуха била над 40 градуса. Христов не е автор на горните нарушения, нито е допринесъл за извършването им. Той не е разпоредил да се монтира и използва самоделно направеното съоръжение за прехвърляне на гориво от автоцистерната в стационарната цистерна, решението за което е било взето и изпълнено от обвиняемия Бонев. Христов не е ръководил процеса по прехвърляне на газ и не е имал лично участие в него. Няма отношение към липсата на заземително устройство, нито към присъствието на лица без предпазно облекло – обосновава се прокуратурата.

Така, ако прокурорското постановление остане в сила, подсъдим по това дело ще е само Боян Бонев. Обвиненията срещу него са две: за причиняване на смърт на повече от едно лице поради немарливо изпълнение на занятие, за което наказанието е лишаване от свобода от 5 до 15 години и за причиняване на средна телесна повреда по същата причина, като за това наказанието е лишаване от свобода до 2 години.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook