Засели археологическия резерват “Сборявово” с люцерна – разкри областният управител

Публикувано на септември 26, 2013

1900 дка от археологическия резерват „Сборяново“ са засети с люцерна – съобщи областният управител на Разград Стоян Ненчев. Той уточни, че договори с арендаторите няма, няма и приходи в държавния бюджет от това, а за разкопки в обекта са осигурени едва 10 000 лв.

 

2500 дка е общата площ на археологическият резерват, част от който е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. 1900 от тях от 2008 г. са засети с люцерна. Договори с арендаторите обаче при нарочна проверка на експерти от Областна дирекция „Земеделие“ не са открити – обясни областният управител на Разград Стоян Ненчев.
Той не оспорва възможността тези площи да се използват за такъв вид земеделие, но счита, че от това държавата трябва да има приходи.

Според Ненчев парите от наем на земеделската земя в резервата трябва да се предоставят за разкопки. Той припомни, че за тазгодишните проучвания на откривателката на златното съкровище от Свещари проф. Диана Гергова държавата отпусна едва 10 000 лв.

В отчета си за първите 100 дни управление Ненчев обяви и други случаи на неефективно използване на държавна собственост в региона.

Губернаторът разказа, че поради немарливост местната структура на ИА“Рибарство и аквакултури“  била запълнила помещение в сградата на Профсъюзите с конфискувани от бракониери вещи. Над 500 гумени лодки и мрежи гниели без да се знае какво ще се прави с тях. След намесата на Ненчев била задвижена законовата процедура и вещите предадени на НАП, откъдето да организират продажбата на тези от тях, които могат да се използват.

Пак губернаторът се намесил и когато от Филиала на Русенския университет се искало да плати ток за 15 000 лв., използван от държавна структура, ползваща база в Студентското общежитие. Държавната агенция по информационни технологии и съобщения възстановила сумите на висшето учебно заведение.

Ненчев разпоредил още използваемото имущество в бившата почивна база на ОК на БКП в местността „Пчелина“ да бъде предоставена на Средношколското общежитие и социални заведения.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook