Кметът на Исперих не се призна за виновен по дело за опит за убийство

Публикувано на октомври 1, 2013

Тръгна делото за опит за убийство, подсъдим по което е кметът на община Исперих Бейсим Басри. Той не се призна за виновен, но отложи обясненията си за по-късен етап на процеса. В съда се яви с двама адвокати.

19 са свидетелите по процеса, от тях двама се възползваха от правото си да не дават показания – сестрата и бащата на подсъдимия. Според обвинителния акт Басри е потеглил към мястото на бракониерския си лов от язовир, стопанисван от баща му, сестра му пък е дала показания, че по същото време е бил на гости при нея в Разград. Един от ключовите свидетели не се яви пред съда. Кямуран Абдурахим е бил в компанията на язовира, той е кмет на село Йонково и областен лидер на Младежкото ДПС в Разград.

40 минути продължи четенето на обвинителния акт в Окръжен съд-Разград. След това съдът даде почивка преди разпита на осемте вещи лица. Съдебният състав е петчленен – с двама съдии и трима съдебни заседатели.

Според държавното обвинение на 23 февруари в местността „Трънлив дол“ на територията на ловно стопанство „Воден“ Бейсим Басри е опитал да убие с ловна карабина горския стражар Пеньо Астраджиев. Извършил е и второ престъпление, осуетявайки изпълнението на задължението на трима горски надзиратели – да заловят кмета-бракониер.

Първоначално за двете престъпления бе арестуван шофьорът в община Исперих Шенол Бакир, който днес бе свидетел по делото. Месец по-късно прокуратурата поправи грешката си и задържа Бейсим Басри, това стана след като Астраджиев даде показания, че е разпознал общинския кмет, а на мястото на извършване на престъплението бе намерена шапка, ДНК-експертиза доказа, че е носена от Басри. От обвинителния акт стана ясно, че срещу горския стражар е стреляно от разстояние 7 метра с куршуми, които убиват човек от разстояние 600 м. Стрелецът обаче не се бил прицелил, а и Астраджиев паднал назад и не е пострадал. Медицинска експертиза също доказва вината на Басри, при слизането от незаконното чакало за дивеч, той се ударил по челото, имал и наранявания по ръцете.

След две седмици в ареста Басри бе пуснат под домашен арест заради здравословни проблеми, по-късно бе освободен под парична гаранция от 3000 лв. и в момента изпълнява кметските си задължения.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook