Д-р Жеков си обяви наследството: стари задължения от над 3,4 млн. лв.

Публикувано на октомври 4, 2013

Новата управа на разградската болница си обяви наследството – 3 404 930 лв. стари неразплатени задължения. По-сериозната сума – 2 154 658 лв. – е от проекта за саниране на болничните помещения. Мислехме, че това е станало с пари от ЕС, а се оказа, че били собствени средства от болничния бюджет, с фирмата-изпълнител е подписан договор за разсрочено плащане по 30 000 лв. месечно – съобщи изпълнителният директор на МБАЛ „Св. Иван Рилски” д-р Гечо Жеков. По договора остава още да се плащат 6 години и месец. Второто перо е от текущи разходи от 2012 г. – 1 250 277 лв., с тези пари са закупувани медикаменти и консумативи – обясни д-р Жеков. Той допълни, че не обвинява за финансовата тежест бившето болнично ръководство, но нарече наследството си „подводни камъни”. С месечната сума по договора за санирането можеше да осигуряваме храна за пациентите – допълни д-р Жеков.

Въпреки неочакваните затруднения обаче новият директорски борд вече подготвя условията за обществена поръчка за осигуряване на храна на болните. До 2 месеца документацията ще е готова, след това стартира самата процедура – увери д-р Жеков.

Той съобщи още, че предстои оптимизация на персонала на лечебното заведение, като това няма да се отнася за медицинските кадри – 101 лекари и 243 медицински сестри, а до администрацията, която е 249 души. Ще има и преструктуриране, което ще е съобразено с медицинските стандарти, материалната база и оптимизация на дейностите, в основата ще е диагностицирането на заболяването, след това – лечебния процес – обясни д-р Жеков.

Той обяви и няколко вече предприети мерки за подобряване дейността на болницата – намалена е цената на изследване със скенер – от 80 лв. на 69,79 лв.; стартирал е ремонт на котелното в Инфекциозно отделение. Новата управа си е поставила за цел да върне част от лекарите, напуснали болницата през последните години, те са десетина, първият вече е отново на работа в МБАЛ-Разград. Д-р Искрен Калчев е патоанатом и хистолог.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook