Руснак подкрепи протеста на пчеларите в Разградско

Публикувано на октомври 16, 2013

Руски гражданин подкрепи протеста на пчеларите в Разградско днес. Генади Максимов от 3 години живее в България, съдружник е във фабрика за преработка на пчелни продукти в Лозница, смята, че българските производители имат нужда от субсидии, за да не загине секторът.

Генади Максимов бе сред 30-ината пчелари от Разградско, които се събраха пред Общинския културен център в Разград и представиха исканията си. Подписаха се под декларация от 14 точки, която ще бъде изпратена до премиера, земеделския министър и парламентарната комисия по земеделие. В нея те настояват за директни европейски плащания, а ако не може – за подпомагане от българския бюджет. Настояват още за обезщетяване при засилена смъртност на пчелите за безплатни изследвания, за насърчаване на земеделските производители да прилагат препарати за растителна защита, щадящи пчелите – обяви председателят на Областния пчеларски съюз „Лудогорска пчела“ Славейко Рашев.

Чужденецът в групата протестиращи коментира, че в родината му дейността на пчеларите е по-неорганизирана. Това било сред мотивите на Генади Максимов да премести бизнеса си в България. От 3 години и семейството му е във Варна, направили са постъпки за българско гражданство. Максимов е съдружник на доайена в пчалерството в Лудогорието Стефан Стефанов, двамата притежават фабрика за преработка на пчелни продукти.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook