Две момичета от ПМГ смаяха журито на Национално състезание по природни науки

Публикувано на октомври 21, 2013

Две възпитанички на ПМГ”Акад. Никола Обрешков”-Разград впечатлиха журито на ХII-тото Национално състезание по природни науки и екология, което се проведе през уикенда в Бургас.

Деветокласничката Мира Александрова и дванадесетокласничката Доника Илиева представили своя  проект „Електронно помагало по химия – строеж на атома, представен чрез динамична енергетична диаграма”. За пръв път софтуерът „Геогебра” се използва при обучението по химия – обясниха ръководителките на двете момичета Нели Стоянова и Венета Пенчева. Приложението на проекта в образованието е напълно приложимо при ученици от 9 до 12 клас. Мнозина от преподавателите, конкуренти в състезанието, проявили интерес да използват разработката на Мира и Доника. Единственият химик в осемчленната комисия – преподавателят от Югозападния университет в Благоевград Стефан Манев – пожелал дори проектът да бъде представен и пред неговите студенти. Останалите оценяващи също били предимно университетски преподаватели.

Постерна сесия и публична защита били двата раздела на състезанието. Крайната оценка на за проекта на Мира и Доника е 5,75, което дава на дванадесетокласничката да кандидатства с тази оценка в Софийския и Югозападния университети, в класирането обаче момичетата останали на четвърта позиция сред 36-те проекта във втора възрастова група – 9-12 клас. При по-малките конкурентите били 18.

Разградска област е имала и други представители на надпреварата в Бургас, два екипа от СОУ”Христо Ботев”-Кубрат защитили свои проекти в двете възрастови групи.

Daroknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook