Бивш ДПС-кмет на съд за мнима буря

Публикувано на октомври 23, 2013

Бившият кмет на община Исперих Адил Решидов застана пред Темида днес. Процесът срещу него е за длъжностно престъпление при усвояване на средства за бедствия и аварии. Делото в Окръжен съд-Разград обаче не тръгна, бе насрочено за предварително изслушване, но тъй като и двамата подсъдими не се признаха за виновни и искаха да се гледа по общия ред, то бе насрочено за 13 ноември. Освен това се оказа, че ощетеният от престъплението – държавата в лицето на министъра на финансите – не е получил призовка.

Обвинението срещу 70-годишния Решидов, който в момента е пенсионер и общински съветник от ДПС, е свързано с извършени ремонти на 6 сгради с пари от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии. Ремонтите са се случили действително и няма оспорване, че са били на стойност 365 358,86 лв., но основанието за отпускане не е съобразено с изискванията на закона, счита прокуратурата.

През 2008 г. кметът подал искане до комисията за ремонт на: кметствата в Исперих и село Лудогорци, църквата в Малък Поровец, джамията в Драгомъж, детската градина в Лудогорци и дирекция „Образование, здравеопазване, култура” в община Исперих.

Според документа сградите били пострадали от буря, според метеорологична експертиза по делото на 5 октомври 2008 г. – датата, за която става въпрос, е имало слаб дъжд и вятър със скорост 17м/сек., който може само да счупи клони от дървета, но не и да събори сгради.

За разпореждане с целеви средства не по предназначение законодателят предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години.

Вторият подсъдим в процеса е 52-годишният Данислав Дочев. Според обвинението той е изготвил документ с невярно съдържание – строително-конструктивни заключения за пострадалите от мнимата буря сгради.И за подобно престъпление санкцията е лишаване от свобода до 5 години.

16 са свидетелите по делото, сред тях: селски кметове, ходжи и попове.

Заради ремонти на сгради, пострадали от мними бури, подсъдим в съда в Търговище е бившият областен управител от правителството Станишев Наско Анастасов, а в съда в Разград – кметът на Лозница Айхан Хашимов, неговото дело седем пъти бе отлагано по различни причини.

Dariknews.bg

 

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook