Камъни падат от джамията в центъра на Разград

Публикувано на октомври 23, 2013

Големи каменни отломки започнаха да падат от минарето на разградската джамия Магбул Ибрахим паша.

Първият регистриран инцидент е станал около 17:00 ч. в понеделник, съобщи районният мюфтия Мехмед Аля. При падането на близо 20-килограмовия камък от височина 20 метра наблизо е имало мъж от село Дянково и именно той се обадил на мюфтията за инцидента. Човекът не е пострадал.

Час след случката, когато Мехмед Аля пристигнал, две момиченца на възраст 4-5 години си играели около камъка с орнаменти. Той предупредил родителите им за инцидента и те прибрали децата си.

Аля разказа, че е звъннал на тел. 112, но мерки за обезопасяване на мястото не са взети. От ОДМВР-Разград обаче отрекоха да има такова обаждане.

Мюфтията коментира, че преди няколко месеца е пратил писмо до община Разград с настояване да се сформира комисия, която да прецени дали има нужда обезопасяване. Отговор обаче не последвал.

Джамията Магбул Ибрахим паша е построена през 1616 г., смята се за третата по големина на Балканите. Не е действаща от повече от 20 години, но се намира в центъра на града, често преминаващи граждани надничат през прозорците, за да видят как изглежда. Сградата е паметник на културата, вписан в каталога на ЮНЕСКО, каменният отломък е паднал от най-високата част – шерифе – издадената част на минарето.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook