14-годишна от Ясеновец – булка за втори път

Публикувано на октомври 29, 2013

14-годишна булка са извели от дома й социални работници от Разградско. Оказало се, че това е втора „женитба“ за девойката от село Ясеновец. Първата служителите на отдел „Закрила на детето“ в Разград не успели да докажат – обясни шефката на институцията Глория Костова. Момичето е настанено при роднини – допълни тя.

Костова разказа за случая при представяне на резултатите от проект „Училище за всяко дете“, реализиран от „Асоциация Интегро“ в две административни области – Разград и Русе. По инициативата, финансирана по ОП“Развитие на човешките ресурси“, за една година са върнати в училище 46 отпаднали ученици.

Сдружение „Интегро“ реализира проекта „Училище за всяко дете“ съвместно с две училища –ОУ“Ив.С.Тургенев“-Разград и СОУ“Св.св. Кирил и Методий“-Завет. Целта е максимален брой деца от ромски произход, отпаднали от образователната система, да се върнат в училище – обясни ръководителят на проекта Камен Макавеев. За всяка от седемте общини в Разградско и Русенско, в които се работи, е назначен по един общностен работник.

Сред проблемите, които „Асоциация Интегро“ установява още в началото на проекта, е пасивността на институциите и липсата на координация между тях.

……сред куриозните случаи е този в Русе, при които заради липса на координация ромско семейство успява да получава социални помощи от три общини.

Въпреки трудностите общностните работници успяват да върнат в училище 46 деца. Работата им е полезна и трябва да продължат да работят, ще настояваме това да става като делегирана дейност – допълни Макавеев.

Освен да осигуряваме условия, да привличаме децата в училище, трябва и да изискваме законът да се спазва – обединиха се участниците в дискусията за финала на проекта. Пример за успешна работа между институциите даде шефката на отдел „Закрила на детето“ Глория Костова. Тя разказа как съвместно с полицията извели от дома на втория й поред „жених“ 14-годишна девойка от Ясеновец.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook