Ненчев сезирал Министерството на културата за джамията, иска намеса и на външно

Публикувано на октомври 31, 2013

Областният управител Стоян Ненчев е подал сигнал до Министерството на културата за инцидента с падналия голям камък от минарето на храма – съобщи пресслужбата на губернатора. Той очаква ведомството до дни да вземе мерки. Ненчев смята още, че и Министерството на външните работи трябва да провери на каква фаза е реализацията на Междуправителствена спогодба за реципрочни ремонти на религиозни храмове в България и Турция.

Ето целият текст на становището на Стоян Ненчев.

„Становище

на Стоян Ненчев, Областен управител на Област Разград относно джамията „Ибрахим паша”

 

Уважаеми съграждани,

Преди няколко дни се откърти един голям орнамент – каменен блок от горната част на минарето на джамията „Ибрахим паша”. За щастие няма пострадали хора. Веднага съответно с общинската администрация и кмета на Община Разград бяха предприети мерки за обезопасяване на района и беше извършен първоначален оглед за състоянието на минарето. Налице са изразени опасения подобни откъртвания да продължат. Затова и Областна администрация – Разград сигнализира Министeрство на културата за предприемане на необходимите мерки. Министeрството на културата следва да вземе отношение по случая, тъй като джамията „Ибрахим паша” е паметник от национално значение. Съгласно изискванията на закона всички работи, свързани с ремонтни дейности, трябва да бъдат съгласувани и уточнени със специалисти от това министeрство. Надявам се, че до няколко дни ще бъдат предприети необходимите мерки.

Джамията „Ибрахим паша” е включена в предложенията на междуправителствени спогодби на България и Република Турция, които касаят и имоти на българската държава, които се намират на територията на Република Турция. С една обща идея на реципрочна основа да бъдат извършвани действия, свързани с ремонта, съхранението и подобряването състоянието на имотите, които са паметници на културата. Доколкото ми е известно срокът на това споразумение е изтекъл или сега изтича. Тъй като джамията „Ибрахим паша” в Разград е включена в предмета на това споразумение, според мен е необходимо Министерството на културата, респективно Министeрството на външните работи занапред да преценят на каква основа ще се развиват действията.

При нашите срещи в Турция се проявява интерес към този паметник на културата и се изразява готовност за участие в ремонта, поддръжката и подобряване състоянието му. Но това е предмет на договореност между правителствата на двете страни.”

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook