Отново тръгва дело срещу бившия губернатор Наско Анастасов

Публикувано на ноември 7, 2013

Повторно тръгва едно от делата срещу Наско Анастасов – бившият областен управител на Разград по време на правителството на Сергей Станишев.

През пролетта процесът за безстопанственост завърши с оправдателна присъда в Окръжен съд-Разград, апелативните магистрати от Варна обаче отмениха решението и го върнаха за ново разглеждане с аргумента, че две от техническите експертизи си противоречат и не е ясно защо съдът е приел едната от тях като меродавна.

Новият старт на процеса е по съкратеното производство, за процесуална икономия, подзащитният ми не се признава за виновен и няма да се ползва преференцията за редукция на наказанието – държеше да уточни адвокатът на подсъдимия Емил Николов.

Макар според обвинителния акт на Областна администрация да са нанесени щети в размер на 203 322,74 лв. представител на държавата в съда не се яви да търси обезщетение, настоящият губернатор Стоян Ненчев бе адвокат на Анастасов при първото гледане на процеса.

Съдът назначи нова техническа експертиза, която ще се извърши от вещи лица, които досега не са работили по процеса. На следващото заседание на 11 декември ще бъде разпитан само един свидетел – пазачът на хижата на Областна администрация Станьо Димитров.

Делото е свързано с продажбата на хижата в края на мандата на Анастасов през лятото на 2009 г. Според прокуратурата Анастасов не е извършил контрол при подаването на заявление за данъчна оценка до община Разград, в документа не са вписани част от подобренията в сградата, освен това обвинението счита, че хижата не е трябвало да се продава на база данъчна оценка, а след извършване на пазарна оценка. В обясненията си пред съда Анастасов заяви, че хижата е продадена според изискванията на Правилника на Закона за държавната собственост, в който изрично се уточнява, че Областните администрации стартират търгове от пазарна оценка на имота плюс 40% от нея. По тази причина хижата е продадена за 299 000 лв. на русенската фирма „Хоризонт”. Анастасов допълни, че в договора за продажба имало клауза, ако до 5 години сградата не се превърне в социален дом сделката да бъде обявена за невалидна. Този срок изтича през март 2014 г.

Още две дела има срещу бившия областен управител Наско Анастасов, по едното – за изграждане на барбекю към същата хижа, той бе оправдан, а това, което стартира първо – за ремонти на храмове след мнима буря, все още върви в съда в Търговище.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook