Деца ще пресмятат колко храна изхвърляме

Публикувано на ноември 15, 2013

Поредна екоинициатива в ОУ”В.Левски”-Разград.  Децата от училището за втора поредна година ще участват с проект в Европейската седмица за намаляване на отпадъците. Миналогодишната инициатива „Изяж плод, спести боклук, спаси природата“ ги направи национални първенци и първи подгласници на победителя в Европа. От него остава символът – ябълката – разказаха авторите на новата идея.

„ИзБиРаМ! ИзЯжДаМ! Не ХвЪрЛяМ!” е надсловът на тазгодишния проект на младите еколози от ОУ“Васил Левски“. С него те отново ще участват в Европейската седмица за намаляване на отпадъците. Тази година обаче еколозите са повече, екоклубовете в школото вече са два: „Шрек“ и „Шрек Джуниър“. Участниците в новия клуб са второкласници и третокласници.

Участието на малчуганите в проекта е част от екологичната култура, която възпитаваме у децата – обяви помощник-директорът на училището Лиляна Великова.

Ден първи от проекта е събота. Тогава клубът на по-големите ще изработва произведения от хранителни отпадъци – пана от яйчени черупки, а малките – украса за елха от портокалови кори и свещници от утайка от кафе.

В понеделник всички ученици в училището ще се запознаят с презентация на тема „Хранителната независимост и промените на климата”. Малките еколози от „Шрек Джуниър” ще представят резултати от проучване, направено в училищната трапезария относно количеството на хранителните отпадъци и начините за тяхното намаляване. Ще бъда обявен конкурс за представяне на оригинални идеи за намаляване на хранителните отпадъци под надслов „Как ние ще пестим хранителни отпадъци”. Във вторник ще се проведе кампанията „Донеси плод – вземи плод”. Всеки ученик ще получи символа на екоиниицативите в ОУ”Васил Левски” – ябълка, но в замяна на донесен от него друг плод. С екологичната тор, получена миналата учебна година от компоста в училищния двор, всяка паралелка от първолаците ще засади фиданка от лешник. Събраните плодове пък ще бъдат дарени в четвъртък по повод Деня на християнското семейство на Дома за стари хора. В сряда в 11,00 ч. ще бъде открита изложба от съботния уъркшоп, ще бъдат представени и изделия от рециклирани материали, изработени от петокласника Веселин Василев, който е на индивидуален план на обучение.

В петък от 11,00 ч. ще се подреди изложба от постери, изработени от всеки клас, най-оригиналните послания на децата ще бъдат отпечатани на училищни поздравителни картички, ще се отпечатат и рекламни стикери със съвети и идеи от учениците на намаляване на хранителни отпадъци в училище и у дома.

Следващата събота от 11,00 ч. ще бъде представен докладът от екоклуб „Шрек” за реализираните дейности през Седмицата и предложения за набелязване на мерки за намаляване и предотвратяване на хранителните отпадъци в училище.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook