Оптимизация в ЦДГ-тата: закриват 2, други 4 стават 2

Публикувано на ноември 18, 2013

Оптимизация на  детските заведения предлага кметът на Разград Денчо Бояджиев в докладна до Общинския съвет. Тя ще бъде обсъждана на комисии във вторник и сряда, а в края на месеца ще бъде гласувана и от местния парламент.

Реформата касае общо 7 детски градини в селата в община Разград, основната причина за нея е променящата се демографска структура.

Вече има детски градини, които се посещават от по-малко от 12 деца, което минимумът, за да съществува група в ЦДГ по закон – с тази обосновка започва докладната записка.

Селата, в които ще се закрият детски градини са Дряновец и Благоево. В първото населено място средната посещаемост на детското заведение „Щастливо детство“ е от 5 деца, има дни, в които тя е работила и за 1-2 деца. Предложението към родителите на деца в предучилищна възраст и на останалите желаещи е децата да се превозват до детската градина в Осенец. В Благоево ЦДГ“Георги Димитров“ се посещава от 7 деца, предложението към родители на подгответа е да се превозват с учениците от селото до ОУ”Ив.С.Тургеннев” в Разград.

Кметът предлага в други две села, където има по две детски градини, да остане една. В Раковски ЦДГ”Пролет” се влива в ЦДГ”Щастливо детство”, а в Ясеновец ЦДГ”Щастливо детство” се влива в ЦДГ”Дора Габе”. Сградните фондове на приемащите градини са по-добри е основният аргумент за предложението.

Със същата докладна записка се предлага и въвеждане на делегирани бюджети на детските градини в Ясеновец и Раковски, както и на тази в Дянково.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook