Благоево и Дряновец си искат ЦДГ-тата, съветниците обаче гласуваха закриване

Публикувано на ноември 21, 2013

Кметовете на Благоево и Дряновец участваха в съвместното заседание на комисиите по образование и социална политика, на което се обсъждаше. Момчил Мизурски и Христинка Колева опитаха да защитят съществуването на детските градини в населените места, които управляват, но неуспешно.

По-настойчив бе Мизурски, който предложи ЦДГ“Георги Димитров“ в Благоево да се превърна в полудневна група с една учителка и половин щат за лелка. Общинският кмет Денчо Бояджиев обаче обясни, че това ще струва 28 000 лв. на местната хазна и съветниците от двете комисии с пълно мнозинство подкрепиха неговата докладна за закриване на двете детски градини. В защитната си реч Мизурски каза, че родителите на подгответа няма да пуснат децата си в ОУ“Ив. С.Тургенев“ в Разград, както не искали и в търговищото село Ломци, откъдето ги агитирали не веднъж.

Кметицата на Дряновец призна пред съветниците, че деца в селото няма, повечето са в чужбина, изрази оптимизъм, че гурбетчиите рано или късно ще се върнат, но тогава едва ли ще се разкрие отново детска градина. „Тъжно ми е, но явно така трябва“ – завърши Христинка Колева.

Според статискитите в ЦДГ“Георги Димитров“ в Благоево средната посещаемост е 7 деца, а всичките жители на селото от 3 до 6-годишна възраст са 10. В ЦДГ“Щастливо детство“-Дряновец пък средната посещаемост е 5 деца, а родените в селото са 8.

Със същата докладна се извършва оптимизация и на детските градини в Раковски и Ясеновец. В Раковски ЦДГ”Пролет” се влива в ЦДГ”Щастливо детство”, а в Ясеновец ЦДГ”Щастливо детство” се влива в ЦДГ”Дора Габе”. Сградните фондове на приемащите градини са по-добри е основният аргумент за предложението, на този етап обаче децата и персоналът на вливащите се градини остават в своите сгради.

Докладната включва още за въвеждане на делегирани бюджети за градините в Раковски, Ясеновец и Дянково.

Dariknews.bg

 

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook