Полицията към училищните директори: Криете инциденти заради имидж

Публикувано на ноември 26, 2013

Шефът на РУ“Полиция“-Разград Валентин Стоянов отправи призив към училищните директори да подават сигнали до органите на реда за инциденти, които възникват в учебните заведения. По думите му често школските управи не информират полицията с цел да запазят доброто име на училището и броя на учениците, както и заради привличането на нови ученици.

Наблюдава се увеличаване на противообществените прояви на непълнолетни в Разградско – обяви Валентин Стоянов по време на работна среща на тема „Състояние, проблеми и насоки за превантивна дейност в учебните заведения на територията на община Разград”. Събирането на представители на РИ на МОН, Общински съвет – Разград, Община Разград, директори на училища и членове на Комисията по обществен ред и сигурност към ОбС-Разград бе по инициатива на местната управа. На него школските директори бяха призовани до 5 декември да подадат заявки за обучения от Центъра за обществена подкрепа към сдружение „ЖАНЕТА“ на три теми, свързани с агресията, насилието и трафика на хора. Експерти на неправителствената организация ще работят с децата от разградските училища.

45 са малолетните и непълнолетните извършители на противообществен прояви от началото на годината до края на октомври – оповести на работната среща Женя Калчева от Детска педагогическа стая. Най-много са кражбите, които бележат ръст спрямо миналата година с близо 50%. Повече са и престъпленията против обществения ред. За присъствие на ученици в заведения след вечерния час са съставени 5 акта плюс един на собственик на заведение, който продавал алкохол на непълнолетни. Образувани са 5 досъдебни производства за разпространение на наркотици и едно за отглеждане. На мода сред учениците е т.нар. чай – предупреди педагозите инспекторката от ДПС. Това са изсушени треви, които се напояват със синтетика от най-различен характер, сред последните случаи бил „Мухозол“.

Шефът на полицейското управление Валентин Стоянов призова директорите навреме да сигнализират в полицията за инциденти в училищата.

Шест побоя, предимно групови, а два и между момичета са разследвали тази година разградските полицаи. Работили са и по случай с внасяне на оръжие в училище и стрелба с него.

Секретарят на Общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни Диана Господинова съобщи, че през отминалата учебна година наказания по училищните правилници са били наложени на 12,49% от учениците, от тях 11% са за отсъствия, а по 0,43% за отсъствия и други прояви. Изготвена е статистика и за децата, чиито родители са в чужбина. По един член на семейството в странство има всеки десети ученик или 9,36%, и двамата родители са в чужбина при 4,93%, а 5% живеят при настойник. От 50-те деца, с които Комисията е работила, 22 са с осъждан един или и двамата родители – оповести още Господинова.

Dariknews.bg

 

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook