Падна първият сняг, оранжев код в Северна България

Публикувано на ноември 26, 2013

Заваля първият сняг.

Заради силен вятър, сняг и поледици в Северна България е обявен оранжев код. Снеговалежите и силният вятър ще създават условия за навявания и виелици в областите: Разград, Търговище, Шумен, Силистра и Добрич.

От Националния институт по метеорология и хидрология съобщават, че жълтият код за потенциално опасно време е в сила за 11 области на страната. С понижението на температурите дъждът ще преминава в сняг в областите: Кюстендилска, Пернишка, София-град и Софийска област, Монтанска, Врачанска, Ловешка, Плевенска, Великотърновска, Габровска и Русенска.

На много места в страната вече има заснежени и заледени пътни участъци. Затворени за движение са проходите Златишки и Върбишки, а през Дюлински е забранено преминаването на товарлни автомобили. Забранено е преминаването на автомобили над 10 тона през проходите Вратик, Елена, Петрохан и Шипка, а над 20 тона през Айтоски проход.

Заради падналите първи снежинки и продължаващите ремонти в столицата на много места са се образували задръствания.

Слушатели на Дарик сигнализираха за огромно задръстване в района на Софийския университет. Към 09.30 часа движението в района бе нормализирано.

На Витоша снежната покривка вече е 5 см., на Боровец сняг е завалял преди около час, а наБанско въобще не е валял сняг, съобщиха от Планинсакта спасителна служба.Времето ще бъде облачно с валежи, главно в Централна и Източна България, като в Югоизточна България и по Черноморското крайбрежие валежът ще е от дъжд, а в останалите райони дъждът ще преминава в сняг.

Вятърът ще се ориентира от север-североизток и ще е до умерен, в източните райони и силен. През нощта срещу сряда валежите ще продължат. Ще бъдат значителни в Североизточна България. Там и по планинските проходи ще има виелици и навявания. Температурите ще продължат да се понижават и ще са почти без дневен ход.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook