ЛЪЖА Е!

Публикувано на декември 5, 2013

Фалшива е снимката на многодетно семейство от Разград, за което със СМС-и се събират средства за подпомагане. Тя е публикувана в социалната мрежа Фейсбук на страница, озаглавена „Holiday Heroes” и за 3-4 дни над 500 човека са повярвали в достоверността й. Под фотографията е описано как Ваня и Петър Тодорови от Разград имат три деца, а са толкова бедни, че живеят във фургон, само съпругът работи по строежи, основният им доход са детските надбавки. Призивът е да се изпрати СМС с цена 1 лев, с парите ще се купят коледни пакети с храна за 5000 семейства, включително за Тодорови.

Справка в сайт за проверка на авторството на снимки, публикувани в интернет – www.tineye.com – показва, че снимката пред фургона е публикувана първо в сайтове за сток фотография, неин автор е чешкият фотограф Юри Вацлавек, използвана е и от датски и английски медии, като илюстрация на статии на социални теми.

Репортер на Дарик се свърза по електронна поща с автора, който потвърди, че снимката е негова, а на нея е неговото семейство. Юри Вацлавек няма информация фотографията да е откупена в България.

Потърсихме контакт по същия път и с администраторите на страницата Holiday Heroes, но от тях още нямаме отговор. Междувременно установихме, че поне още една от публикуваните снимки на бедни хора в нужда, най-вероятно не отговаря на описанието под нея. Автор на снимката на малкия Костадин от Стара Загора, който гледа през прозорец с решетка, е руска фотографка.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook