Никулден е!

Публикувано на декември 6, 2013

Днес е Никулден! Православната църква почита паметта на един от най-уважаваните християнски светци Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Днес празнуват всички, които носят имената Никола, Николай, Николина, Николета, Ненка, Нина, Кольо, Нико и Ница. Свети Николай е покровител е на моряците и рибарите, а днешният ден е празник също така и на банкерите.

По случай деня на „Св. Николай”, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще служи в едноименния храм в Тутракан в Русенската епархия. Тази година по решение на Светия Синод празничното богослужение ще оглави митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който днес празнува и своя рожден ден.

Св. Николай Мирликийски е един от най-почитаните светци в България и в целия християнски свят. Неговото житие дава основание в една молитва той да бъде наречен: защитник на вярата и верните, хранител на гладните, веселие на плачещите, одеяние на голите, покровител на плаващите по море, умиротворител на враждуващите, освободител на пленниците и невинно осъдените, ръководител на постниците и монасите, пазител на целомъдрието. За свой небесен покровител го считат и банкерите.

Никулден
заема важно място в българската празнична традиция. Според народните вярвания, когато шестимата братя светци си разделяли света, на Николай се паднали всичките води. Отредено му било по вода да ходи, кораби да води, по морета ветрове да спира. Той има покровителство над морските бури и урагани. Затова в този ден лодките и корабите не плават в открито море. Рибарите, моряците и техните семейства участват в тържествената литургия, а след това организират буйни празненства.

Празникът на Св. Николай попада във времето на Коледния пост. За празничната трапеза в този ден православните християни приготвят рибни ястия, които носят в храма за освещаване.

Много храмове в България носят името на Мирликийския Чудотворец. Никулден е празник и на град Бургас, чиито жители са избрали светеца за свой небесен покровител.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook