Глобиха адвокат по дело за убийство от 1996 г., проверяват и дали подсъдим е наистина болен

Публикувано на декември 13, 2013

Софийски адвокат бе глобен от Окръжен съд-Разград заради недобросъвестност. Любомир Георгиев представил информация, че не може да се яви днес и утре по дело в Разград заради ангажираност по 3 процеса в столицата. Съдия Димитричка Василева обаче направила справка и установила, че адвокатът не е страна по посочените дела, затова му наложи глоба от 2000 лв., изпрати и уведомление до Адвокатска колегия – София за постъпката на Георгиев.

Той е адвокат по дело за убийство, извършено преди 17 години.  Мистерия е и как е сключил договор за правна помощ с подзащитния си Данаил Христов, тъй като подсъдимият е в неизвестност от деня след престъплението, обявен е за национално и международно издирване.

Не се яви в съдебната зала още един от подсъдимите – бизнесменът Йордан Панчев. Неговият адвокат Радостин Ковалаков също е изпратил документ до съда, че има ангажимент в друго съдилище – Апелативен съд-Варна. Подзащитният му пък е представил документ, че е на болнично лечение в Неврологично отделение на МБАЛ-Разград, без обаче да е ясно с каква диагноза. И тази информация е проверена от съдия Василева. Оказало се, че Панчев действително е болницата, но не е искал от лекаря си документ за пред съда. Съдия Василева разпореди по този казус русенски лекари да извършан комплексна експертиза, която да удостовери диагнозата и да обяви наложително ли е болнично лечение.

Делото бе отложено за 26-27 февруари 2014 г., когато двама от отсъстващите днес свидетели ще бъдат доведени принудително.

Процесът започна повторно заради отвод на съдия Емил Стоев и продължителна задгранична командировка на другия съдия Ирина Ганева. За новия процес освен двама съдии и трима съдебни заседатели бяха назначени и запасен съдия, запасен съдебен заседател и шестима резервни адвокати.

Според обвинителния акт, изготвен през 1997 г., убийството на бившия футболист Добрин Добрев е извършено на 7 декември 1996 г. във входа на жилището на неговата приятелка – сестрата на бизнесмена Йордан Панчев Стоянка. Пребили го петима служители и приятели на Панчев, докато самият той говорел със сестра си в нейния апартамент. По-рано същата нощ бизнесменът научил, че 45-годишният мъж е ударил сестра му в заведение и тръгнал да се разправя с него. Двамата вече се били прибрали в дома на Стоянка, тя разбрала, че брат й идва и посъветвала Добри да избяга. Групата обаче го засякла във входа, където намерил смъртта си след жесток побой. Анонимен човек се обадил в полицията за мъртвото тяло на стълбищната площадка.

Обвинението срещу Панчев е за подстрекателство и помагачество при извършване на убийство, а срещу Белин Матев от Бургас, Ерхан Еюб, Марин Маринов, Стефан Иванов от Разград и Данаил Христов от Лозница – за извършване на убийство с особена жестокост.

 

Dariknews.bg

Коментари:
Един
Опции:
add your comment share this on facebook