Търсят кой да направи данъчна оценка на бившата хижа на Областна управа

Публикувано на декември 13, 2013

Забавена четворна комплекса експертиза по делото за продажбата на бившата хижа на Областна администрация отложи процеса. Делото се гледа по съкратената процедура с изслушване само на един свидетел и вещи лица. Свидетелят – пазачът на сградата Станьо Димитров – бе разпитан днес, както и едно от вещите лица, но се оказа, че не е готова комплексната четворна експертиза, която да установи данъчната и пазарна оценка на имота. Според обвинението от името на подсъдимия – бившия областен управител Наско Анастасов – е подадена занижена данъчна декларация за плащане на данък сгради и такса смет. Вещото лице, което представи днес експертизата си, обяви обратното: че оценката е завишена, тъй като едната сграда е описана като двуетажна, а тя всъщност е едноетажна със сутерен.

За четворната експертиза има само две вещи лица – обяви съдът. Третото отказало поканата да работи по тази експертиза поради напреднала възраст, а четвъртото не било одобрено от защитата на подсъдимия. Така за следващото заседание остана ангажимент на съда да намери две вещи лица, които до 24 януари догодина да изготвят експертизата.

Делото срещу бившия губернатор е за безстопанственост. Според прокуратурата Наско Анастасов не е извършил контрол при подаването на заявление за данъчна оценка до община Разград, в документа не са вписани част от подобренията в сградата, освен това обвинението счита, че хижата не е трябвало да се продава на база данъчна оценка, а след извършване на пазарна оценка. Комплексът в местността „Пчелина“ бе продаден за 299 000 лв. през 2009 г. непосредствено преди парламентарните избори на русенската фирма „Хоризонт“ с ангажимента да бъде превърнат в социален дом. По време на обяснението си в първото заседание по процеса Анастасов обясни, че в договора за продажба имало клауза, ако до 5 години сградата не се превърне в социален дом сделката да бъде обявена за невалидна. Този срок изтича през март 2014 г.

Делото веднъж завърши с оправдателна присъда в Окръжен съд-Разград, Апелативен съд-Варна обаче го върна за ново разглеждане.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook