Всеки от Разград изхвърля по половин тон боклук годишно

Публикувано на декември 19, 2013

По половин тон боклук годишно изхвърля всеки жител на община Разград – обяви на заседание на Постоянната комисия по околна среда към Общински съвет-Разград заместник-кметът Любомир Цонев. Пред местните парламентаристи той мотивира предложеното увеличение на такса „смет“, петима го подкрепиха, един гласува против, двама се въздържаха. Окончателното гласуване е на сесията на 27 декември.

Освен че се увеличала такса „смет“ ще се разреди и честотата на извозването на боклука от селата. Това обяви заместник-кметът на Разград Любомир Цонев. Два пъти месечно ще минават камионите на сметосъбиращата фирма, само през лятото – по три пъти. Именно в селата се генерира повече боклук, а плащат по-малко, тъй като данъчните оценки на имотите са по-ниски, а и събираемостта в някои села е едва 35%.

Заместник-кметът и съветниците се обединиха около идеята, че селските кметове трябва да се ангажират повече със събираемостта на налога.

Цонев съобщи, че при 60 000 жители на общината боклукът, който годишно се изхвърля на сметището, е 30 000 тона, което означава, че всеки прави по половин тон боклук за 12 месеца.

Причината за увеличената такса „смет“ е разликата между приходите от налога и реалните разходи в сферата на чистотата. Освен това според Закона за управление на отпадъците се увеличава отчислението на тон отпадък от 12,86 лв. на 18,86 лв., то се плаща на екоинспекцията

За областния град ръстът за гражданите  е от 2,90 промила на 3,30; в Просторно става 4,50 промила; Побит камък – 4,60 промила; Киченица – 5; Осенец и Островче – по 6; Ушинци – 7,50; Липник и Дянково – по 8; Балкански, Благоево, Гецово, Мортагоново, Пороище и Черковна – по 10; Стражец – 12; Раковски и Ясеновец – по 14; Недоклан, Радинград и Топчии – по 20 промила. Ще припомним, че през отминаващата година такса „смет” по селата варираше от 2,90 до 10 промила, запазва се непроменена само в Пороище. За фирми налогът също остава непроменен – 6,5 промила.

Несъгласие с новия налог, който в някои села се увеличава до 2,5 пъти, обявиха съветниците от ГЕРБ.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook