Нови такси за детските градини

Публикувано на декември 19, 2013

Нови такси ца ЦДГ на нов принцип ще обсъждат на сесия общинските съветници в Разград по предложение на общинската управа. До тази година за посещение на детска ясла и детска градина се плащаше процент от минималната работна заплата – между 16 и 23% в зависимост от населеното място, детското заведение и това дали детето е първо или второ в семейството. Така таксата варираше от 40 до 65 лв. С увеличаването на минималната работна заплата от 1 януари 2014 г. на 340 лв. обаче, ако остане този вариант на изчисляване, ще трябва също да се увеличи, а реално увеличение на доходите и подобряване на икономическия статус на голяма част от младите семейства с деца не се предвижда – мотивират новото си предложение от общинската управа.

То включва твърди суми за такси, ето какви: за първо дете в ясла в Разград – 60 лв., в селата – 50 лв.; за второ дете, ползващо същото или друго детско заведение – съответно 50 и 40 лв.; за първо дете в ЦДГ в Разград – 65 лв., в селата – 55 лв., за второ дете – 55 и 45 лв. по този начин спестяваме по около 10 лв. на родителите – обясни на заседание на комисията по образование към Общинския съвет заместник-кметът Любомир Цонев.

Докладната бе гласувана с един глас “въздържал се“ – на Димитър Стефанов от ГЕРБ. Окончателният вот за промяната в Наредба 18 за определяне размера на местните данъци е на сесията на 27 декември.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook