Половината лекари работят в шест града

Публикувано на януари 6, 2014

Половината от лекарите работят в шестте най-големи града в България. От 28 643 практикуващи през 2012 г. в София са съсредоточени 5833 доктори, в Пловдив - 3126, във Варна – 2139, в Стара Загора – 1398, в Плевен – 1326, и в Бургас – 1179. Това показват данните на Националния статистически институт.

Най-малко са медиците в Силистра – 314, Разград – 316, и Смолян – 335. В някои градове дори няма нито един лекар от определена специалност, съобщава в. „Преса”. Например във Видин липсват уролози. Ако на някого му се наложи консултация с такъв доктор, трябва да се разходи около 90 км до Монтана. Това е най-близкото място, където може да бъде прегледан от уролог.

В Смолян практикува само един пулмолог, в Ловеч има един дерматолог, а във Видин – един инфекционист. С едва четирима ортопеди разполага болницата в Силистра, толкова са и кардиолозите в Перник. В Търговище са кът специалистите по уши, нос, гърло, вътрешни болести и кардиология. Най-малко са невролозите в Ямбол и Видин, в Габрово пък има глад за хирурзи.

От здравното министерство се надяват, че с приемането на Националната здравна карта, която трябва да е готова в края на март, неравномерното разпределение на медици в различните райони ще бъде преодоляно. Това ще стане, като се разреши на касата да избира с кои болници да работи. Така ако някой иска да отвори поредната частна клиника по кардиология в София, НЗОК ще може да откаже да сключи договор с нея. Ако обаче лечебното заведение е в област, където такива кадри липсват, то ще може да ползва обществен ресурс, цитира БГНЕС изданието.

Проблем има и с липсата на интерес към определени специалности. От години най-много студенти искат да стават хирурзи, гинеколози и дерматолози и почти никой не иска да специализира патоанатомия, анестезиология и реанимация и спешна медицина. В момента патолозите у нас са едва 80, като половината от тях са в пенсионна възраст.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook