Йордановден e!

Публикувано на януари 6, 2014

Днес Православната църква отбелязва Богоявление - Йордановден, третият по значимост християнски празник през годината.

Според библейската легенда на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение”. Оттук идва и названието на празника – Богоявление.

Днес празнуват всички, които носят имената Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана.

Според народното поверие, през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава водата спира, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен като Водици и Водокръщи.

За здраве всички участват в освещаването на водата, в която след празничната черковна служба, свещеник хвърля Светия кръст. Въпреки студа и ниската температура, всяка година на тази дата млади мъже се потапят във водата и изваждат кръста. Който го направи първи, бива честит и здрав през цялата година. Според поверието ако хвърленият във водата кръст замръзне, това предвещава здраве и плодородие през годината. Ако времето е студено и сухо, приема се като знак за плодородна и добра година. Накрая – с китка босилек, свещеникът поръсва хората за здраве.

Днес лично Светейшият патриарх Неофит ще оглави празничната св. Литургия в катедралния храм “Св. Александър Невски”. Тя започва от 8,30 ч., а след нейния край Негово Светейшество ще отслужи на площада пред патриаршеския храм традиционния Велик водосвет.

От 11 ч. патриархът ще вземе участие в Официалните празненства за Богоявление на площада пред Паметника на незнайния воин и ще извърши ритуала по освещаването на бойните знамена на Българската армия и знамената светини.

Два часа по късно пък Тивериополският епископ Тихон, който е и председател на църковното настоятелство при храма „Св. Александър Невски”, ще отслужи водосвет при езерото в столичния кв. “Дружба”. Тук по традиция ще бъде извършен и ритуалът по хвърлянето на кръста във водите.

От Светия Синод допълват, че днес в старинния храм „Св. София” празничната св. Литургия за Богоявление ще бъде отслужена от митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook