Държавата иска такси от общините, за да секат в собствените си гори

Публикувано на март 10, 2009

Заради последните промени в Закона за горите е спрял дърводобиват в общинските гори, алармираха кметове от Разградско. Местните управници били задължени да пращат на държавните лесничейства инфраструктурна такса за ползване на горските пътища, които са тяхна собственост и те сами ги поддържат. Подобен разход е равен на стойността на ремонта на всички детски градини в Кубрат, заяви кметът на общината Ремзи Халилов.
От 5 години община Кубрат е собственик на 80 000 дка гори, съобщи
кметът Халилов: “От тази година възникна проблемът с промяна в Закона за горите. За да извършим сеч в общинските си гори, е необходимо да плащаме инфраструктурна такса на Държавното лесничейство. В противен случай не ни издават разрешително, това е основният проблем. А по принцип инфраструктурата, горите, са си на община Кубрат.”
От два месеца работниците в фирма “Общинска гора” са в неплатен отпуск, а дърводобивът е спрял. Ако платим 40 000 лв. такси за една година, няма да имаме пари за ремонт на детските градини в общината, обясни кметът.
На среща с областния управител на Разград Наско Анастасов градоначалниците от региона решиха да търсят съдействие от НСОРБ за нова законова промяна, обмислят и решение чрез съдебни процедури.
Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook
С етикет: , ,