Двама бивши шефове на болници в Разградско излязоха агенти на ДС

Публикувано на януари 11, 2014

Двама доскорошни управници в болници в Лудогорието се оказаха агенти на Държавна сигурност. Това стана ясно след оповестяване от Комисията по разсекретяване на досиета на имената на свързаните със службите от преди 1989 г. настоящи управители и изпълнителните директори на лечебни заведения.

Според информацията, обявена от комисията, д-р Румен Русанов, доскорошен член на Съвета на директорите на МБАЛ“Св. Иван Рилски“, е вербуван през 1972 г., няма данни за снемане от отчет, известен е бил с псевдонима Арнаудов. Работил е за ВКР-Сливен и МВР-Варна и Разград.

Бившият директор на МБАЛ-Исперих д-р Муртаза Моканов е вербуван, когато е бил 18-годишен през 1982 г., 3 години по-късно е снет от отчет. Псевдонимът му е бил Метин, сътрудничил е на структурите на МВР в Разград и Варна.

Още двама медици-агенти с разградски корени има в списъка на Комисията за отваряне на досиетата. Бившият шеф на болницата в Елин Пелин д-р Милко Хугасян е родом от Исперих, бил е съдържател на явочна квартира от 1980 до 1988 г., псевдонимът му и бил Липите. Също от Исперих е и Веселин Костадинов, който е работил като старши разузнавач в МВР-Разград.

Общо 113 доктори-агенти са установили експертите от комисията по разсекретяване на досиетата, проверени са 1840 лица.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook