Лазерно шоу, ретроразходка и изложба на малки художници от Сахалин за Деня на Разград

Публикувано на януари 22, 2014

За утре, 22 януари, е насрочено първото от събитията, посветени на Деня на Разград. Програмата до самия 28 януари е наситена и разнообразна – от културни, спортни и официални събития.

Хронологически първо събитие е изложбата „Освобождение“, подредена в ХГ“Проф. Илия Петров“ – съобщи директорът на дирекция „Култура и туризъм“ в община Разград Цветана Бенонова. Експозицията включва 40 платна, собственост на Старозагорската галерия. Сред картините, посветени на Освобождението, са подредени и експонати на Регионалния исторически музей – оръжия и облекла от периода на Освобождението. Откриването й е от 17,00 ч.

В четвъртък за 14,00 ч. е насрочено юбилейното 50-то издание на лекоатлетическия крос „Освобождание“. По трасето из разградските улици се очаква да бягат и спортисти от съседни градове от различни възрасти.

Концерт на Разградската филхармония е следващото събитие в програмата за Деня на Разград. Той е насрочен за 18,00 ч. на 24 януари, петък в зала „Филхармония“. Солист на разградските музиканти ще е Калуди Калудов.

На 27 януари, понеделник, жителите и гостите на Разград ще имат възможност да направят ретро разходка из града в залата на Художествената галерия. Там сред картините и експонати от преди 136 години ще се насладят на драматизация на младите актьори от театрална формация „Импулс“ под надслов „Разградъ. Новини от миналото“. Там ще бъде разпространявано и специално издание на Регионалния исторически музей.

За 15,00 ч. в понеделник е насрочена тържествената сесия на Общинския съвет, на която ще бъдат обсъдени тазгодишните номинации за „Почетен гражданин на Разград“. Преди сесията във фойето на сесийната зала на 11-ти етаж ще бъде открита изложба под надслов „Деца рисуват Разград“. Малките художници са от Разград и от остров Сахалин. Русначетата са били през лятото на творчески лагер в България и техен ръководител, участвал преди години в пленера „Мистика и реалност“, ги довел в Разград. Картините на децата от Сахалин ще бъдат основа на Детски фонд към Художествената галерия – съобщи Цветана Бенонова.

За 18,00 ч. същия ден е насрочен ритуалът по връчването на отличието „Почетен гражданин на Разград“. Това ще стане в залата на Общинския културен център преди мюзикъла на Държавния музикален театър „Службогонци“.

Празничният 28 януари ще започне с водосвет, посветен на Деня на Разград и заупокойна панихида за загиналите руски воини български опълченци. Богослужението започва в 9,00 ч. в храма „Св. Николай Чудотворец“.

В 11,00 ч. на детско парти се събират кръщелниците на кмета. Всички деца, родени в Разград на 28 януари, получават подаръци от своя кръстник – кмета на града. Партито е във фоайето на Общинския културен център.

В 15,00 ч. в Центъра за ученическо, техническо и научно творчество ще бъдат отличени призьорите от ученическия фотоконкурс „Зимни пейзажи от родния край през моя обектив“.

В 17,15 ч. започва второто факелно шествие по улиците на Разград, посветено на празника на града. С шествието три полкови икони ще бъдат внесени в Мавзолея – костница за поклонение.

В 17,30 ч. на площад „Възраждане“ е общоградското тържество за отбелязване празника на града, което ще завърши с поднасяне на венци и цветя пред Мавзолея-костница, както и с лазерно и светлинно шоу и илюминациите. Лазерното шоу, което е нов елемент в програмата, е под надслов „Разград, роден под щастлива звезда“.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook