Пари за боклука искат лудогорските общини от програма „Растеж и устойчиво развитие“

Публикувано на януари 27, 2014

Проекти за оптимизиране на системата за сметосъбиране искат от програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ общините от област Разград – съобщи кметът на Лозница Айхан Хашимов.

През тази година две от общините – Кубрат и Исперих – се надяват на средства за модулни претоварни станции, а Лозница, Самуил, Завет и Цар Калоян – за по един камион и допълнителни съдове за смет. В момента Лозница разполага само с един камион, който извозва боклука до депото в Разград – обясни Хашимов, подобно било положението и в другите общини.

Тези проекти областният управител ще зададе към Междуведомствената комисия като регионално значими – допълни Хашимов.

Местните управи имат намерение, ако програмата  „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ продължи и догодина, заедно да настояват пред държавата да им отпусне средства за сепарираща фабрика на Регионалното депо за отпадъци. Това ще облекчи повишаването на такса смет за тон отпадък, която след 2 години става по 100 лв. за тон за общините.

Шефът на дирекция „Местно развитие и екология, устройство на територията и стопански дейности“ в община Лозница Данаила Савова съобщи, че общината е подала ще няколко проекта по програма „Растеж и устойчиво развитие“. Те са на обща стойност около 2 милиона лева. От тях три са за рехабилитация на пътища в селата Манастирци, Градина и Сейдол, един за саниране на училището в Трапище, три за изграждане на спортни площадки в Градина, Студенец и Манастирци, както и за изграждане на Център за настаняване от семеен тип в бившето училище в Крояч.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook