„Спасяването на Самарското знаме” – в Разград за Празника на града

Публикувано на януари 27, 2014

Една от най-известните картини, посветени на Руско-турската Освободителна война, ще може да се види в разградската Художествена галерия до 11 март. „Спасяването на Самарското знаме” на Никола Кожухаров е гвоздеят в експозицията „Освобождение” – коментира директорът на галерията Тодор Тодоров. Той допълни, че изложбата, подредена съвместно с Регионалния исторически музей, е добра симбиоза между артефакти и произведения на изкуството. Картините са оригинални и скъпи, част от тях са собственост на разградската галерия, има и от Старозагорската галерия.

Историческите експонати също не са само разградски – допълни шефът на музея Иван Иванов. Сред най-интересните е икона на Йоан Кръстител от село Водица. Тя е собственост на Историческия музей в Попово. По време на битки край поповското село е прострелвана и горена, но е оцеляла. Лични вещи на разградски опълченци и на герои от войната от други краища също са представени в изложбата. Сред тях е барутникът на Николай Дудар Караев, който е бил в групата спасители на Самарското знаме.

Пушки, ордени, мечове, писма на опълченци са също сред експонатите, които са подредени в изложба „Освобождение”. Някои от тях са предоставени от Националния исторически музей.

На откриването й присъстваха областният управител Стоян Ненчев, председателят на Общинския съвет Милена Цанева, директорът на дирекция „Култура и туризъм” в община Разград Цветана Бенонова, сред посетителите бяха и осмокласници от ПМГ”Акад. Никола Обрешков”.

 

Събитието бе първото в програмата на община Разград за отбелязване на 28 януари – празника на града.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook