Дайджест от два века представи музеят

Публикувано на януари 28, 2014

16-странично печатно издание, съдържащи статии от разградски вестници от 19 и 20-ти век издаде Регионалният Исторически музей в Разград. Своеобразният дайджест е под надслов „Разградъ. Новините от миналото” и е посветен на Деня на Разград 28 януари.

Идеята е чрез извадки от местния печат през годините и стари снимки читателите да се потопят в облика и начина на живот в града в края на 19 и началото на 20-ти век – обясняват авторите: Нели Николова, Марина Босева, Георги Тодоров и Любомир Коцев.

Изданието съдържа материали, касаещи всички области на обществения живот – политика, икономика, култура, спорт, транспорт. В него са публикувани статии за първата автомобилна катастрофа в Разград, която е станала при скорост 20 км./ч.; за това как на 28 януари 1928 г. пред Мавзолея-костница е имало военен парад за годишнината от Освобождението; вкрючва възвание за антиправителствен митинг от 1898 г.; спортната страница пък разказва за победен мач на разградския футболен отбор „Ботев“ през 1920 г.

В изданието не липсват и реклами от преди повече от век – на книжарница „Искра“, на локума, произвеждан от Касамаков, както и на шивачницата „Джентлементъ“.

По сюжети от статиите и от литературни произведения актьори от Младежка театрална формация „Импулс“ на Мария Петрова-Енева представиха живота в Разград в началото на 20-ти век. Те раздаваха безплатно е „Разградъ. Новините от миналото” на посетителите на Художествената галерия, чиято зала се оказа тясна за многобройните посетители на интересния спектакъл и представянето на новия вестник.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook