И разградските съветници си вдигат заплатите

Публикувано на февруари 4, 2014

С около 70 лева повече ще получават месечно съветниците от Разград от началото на тази година. Това предложение бе обсъждано на част от постоянните комисии към местния парламент, предстои гласуването на сесията на 14 февруари.

Увеличението на възнагражденията се налага заради изменения в Закона за местното самоуправление и местната администрация – обясни председателят на Общински съвет-Разград Милена Цанева. Тя и председателят на бюджетната комисия Петко Стоянов са вносители на докладната. Те припомниха, че от началото на мандата си съветниците са получавали по 30% от средната брутна заплата на общински служител или около 250 лв., освен това обаче срещу подписана декларация без финансови документи имаха право да получават и до 200 лв. за служебни разходи – транспорт, комуникации, повишаване на квалификацията, срещи с гражданите, ползване на клубове и зали и др. При 740 лв. средна брутна заплата на чиновниците към този момент новото заплащане за съветниците ще е 518 лв. Декларацията за служебни разходи отпада – се предлага още в докладната. По предложение на съветника от ГЕРБ Михаил Тодоров бе премахнато предлаганата разлика от 5% при заплащането между председатели на комисии и редови съветници. Пак той настоя и промяната да влезе в сила не от 1 февруари, както Цанева и Стоянов предлагат, а от 1 януари.

Докладната включва още и предложение за намаляване на хонорара при отсъствие от сесия или заседание на комисия в размер на 20 или 30% от предвиденото възнаграждение. По предложение на Тодоров бе гласувано санкцията да е 40%.

Докладната бе приета единодушно на заседание на бюджетната комисия и на комисията по законност, където изненадващо съпартийката на Тодоров, който предложи максималните по закон 70%, Милена Орешкова предложи 65%, освен ГЕРБ обаче друга политическа сила не подкрепи предложението и то остана 70%.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook