481 лв. – новата заплата на съветниците, спестеното отива за селските кметове

Публикувано на февруари 17, 2014

Съветниците от Разград посмалиха предварително обявеното увеличение на възнагражденията си. Това става по време на днешната сесия по предложение на групата съветници от БСП. На заседанията на постоянните комисии местните парламентаристи се бяха договорили да гласуват предложение за максималния размер на възнаграждението за община с мащабите на Разград – 70% от средната брутна заплата на общинските служители, тоест 518 лв., с около 70 лв. повече от миналата година. На заседанието днес обаче Кина Дякова от БСП предложи процентът да е 65, което означава 481 лв. ДПС обявиха подкрепа за това предложение. ГЕРБ заявиха, че няма да участват в гласуването, докато законодателят не поправи своето решение на съветниците да се налага сами да гласуват заплатите си. Иво Димитров от Синята коалиция излезе с контрапредложние – заплатата да е 1 лв. Той прави това предложение за втори път, първият бе в предишния мандат на местния парламент. И тогава, както сега, то бе отхвърлено.

Преди да направи това предложение Димитров обиколи банките по време на заседание с призив към колегите си да се подпишат за поименно гласуване на заплатите. Подкрепиха го 17 човека.

Така вече по време на гласуването се видя и чу кой каква заплата иска да получава. Предложението за 65% бе подкрепено от всички съветници от БСП и ДПС, двамата от Синята коалиция бяха против, а ГЕРБ не участва в гласуването. Предложението за 1 лев срещна подкрепа от четирима, ДПС се въздържа, а БСП бе против.

ГЕРБ се включи в гласуването на цялостната докладна за изменение на Правилника за  работата и дейността на Общинския съвет, като гласува против заедно със съветниците от Синята коалиция – общо 12 гласа. БСП и ДПС бяха „за“ – 16 гласа.

По следващата докладна в дневния ред на местния парламент – за бюджета – стана ясно къде ще отидат спестените от неувеличените на максимална стойност заплати. Пак ще е за заплати, но на селските кметове. На тези на по-големи села ръстът ще е с 80 вместо 50 лв., а на останалите – 60 вместо 30 лв.

 

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook