Прасенце-касичка получи кметът за новия бюджет

Публикувано на февруари 17, 2014

И послучай приемането на Бюджет 2014 г. кметът на Разград си тръгна от сесийната зала с подарък.

Традицията въведе още от предишния си мандат съветникът от Синята коалиция Иво Димитров.

Този път подаръкът беше прасенце-касичка в кошара.

Дискусията по параметрите на Бюджет 2014 г. не мина съвсем гладко, но завърши благополучно – с 18 гласа „за“ и 9 „против“. Неодобрението бе от страна на групата на ГЕРБ. Пръв съветникът Михаил Тодоров коментира, че местната управа навлиза в порочна практика от твърде слаб растеж на приходите, критикува и факта, че разходите за външни услуги, включително сметосъбирането са твърде високи – 27%. Обяви се още и срещу предложението заплатата на кмета да е максималната за общини с население между 50 000 и 100 000 – 2600 лв. Колегата му Милена Орешкова пък заяви, че общината се явява мащеха за своите граждани, като не разходва бюджетните средства в покриване на елементарните им нужди. За пример тя даде непочистените от снега тротоари. Надя Радославова поиска информация за Приюта за бездомни животни, заместник-кметът Любомир Цонев обясни, че има промяна в закона, който е бил със завишени критерии. Сега вече били разрешени откритите клетки и до края на годината община Разград ще работи за лицензиране на съществуващия приют. Радославова поиска и потвърждение за бъдещето на Разградска филхармония, държавен трансфер още нямаме – отговори кметът Бояджиев.

Кина Дякова от БСП похвали социалната политика на общината, съпартиецът й Петко Стоянов анализира със суперлативи отчета на миналогодишния бюджет относно увеличените приходи от местни данъци и такси.

Синята коалиция ще подкрепи бюджета, но имам две забележки – обяви Никола Николов. Според него парите, които ще отпаднат като разход за Филхармонията, след сливането й с театъра и частичното държавно финансиране, трябва да останат в сектор култура. Николов препоръча още да се работи за увеличавана събираемостта на местните данъци и такси. Той единствен охарактеризира бюджета с една дума – възможният.

Последен коментира бюджета Иво Димитров. Той обяви, че ще спази традицията да прави подарък на кмета за приемането на всеки годишен бюджет. Той вече е подарявал: колан, мартеница от електромери, тоалетна хартия, фланелка с лика на Искра Фидосова, пожарогасител. Днес подари на Денчо Бояджиев касичка с форма на прасенце в кошара. Кошарата е помощта на общинските съветници като в поговорката „Бог дава, но в кошара не вкарва“. „Ние, съветниците, помагаме да се приеме бюджета, но не можем да го вкараме в рамките, призивът ми е администрацията да го разходва целесъобразно“ – заяви Димитров, докато връчваше подаръка на кмета.

Бюджетът на община Разград за 2014 г. е с обем 32 603 000 лв., което е с 563 000 лв. повече от предходната. Кметът Бояджиев прогнозира, че ще има надграждане и до края на годината обемът му ще е около 50 000 000 лв., първият очакван допълнителен транш е от 5 300 000 лв. от инвестиционната програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“.

Dariknews.bg

 

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook