Започва Мисия „Наследство”

Публикувано на февруари 20, 2014

Издирват картини на разградски художници от периода след Освобождението. Кампанията е озаглавена „Мисия „Наследство“, провеждат я Художествената галерия „Проф. Илия Петров“ и община Разград – обявиха директорът на галерията Тодор Тодоров и шефът на дирекция „Култура и туризъм“ Цветана Бенонова.

Очаква се подготовката за реализацията на „Мисия „Наследство“ да продължи година – година и половина, от местната управа се надяват на подкрепа и от Министерството на културата.
Сред дейностите по нея ще е издаване на каталог с информация за художниците, родени или творили в Разград в периода след Освобождението, както и репродукции на картините им.

Става въпрос за първото поколение стари майстори на четката в България – уточни Тодор Тодоров. Той обяви, че наченки на идеята възникнали още през 2007 г., когато за пръв път в Националната галерия били подредени уникални платна на разградския художник Драган Данаилов. Тогава две изследователки Ружа Маренска и Анжела Дановска започнали проучване за българските художници, учили в Торино. От тях още четирима се оказали от Разград – Максим Цанков и Никола Ганушев, както и още двама, за които няма данни да са се реализирали като художници.

Тодоров заяви, че ще подготви писма до галериите от цялата страна, за да провери дали те притежават картини от разградски художници, с експозицията от събраните творби ще се гостува на регионални галерии, както  в Стара Загора преди седмица.

Шефът на галерията призова още и разградчани да предоставят информация, ако притежават картини на следосвобожденските художници от 19 – началото на 20 век.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook