Идват германци с интерес към “Диамант”

Публикувано на март 12, 2014

В края на мандата на правителството Орешарски ще има поливно земеделие в цялата страна – обяви в Разград вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева. Проектите се изготвят с техническата помощ на Световната банка за развитие, ще се повече от стотици милиони и ще включват изграждане на нови язовир – допълни тя.

Ангажимент към възраждане на стъклопроизводството в Разград пое вицепремиерът Даниела Бобева. Възможността вече е представена пред шестте най-големи немски фирми в сектора и е проявен инвеститорски интерес – увери тя. Инициативата е свързана както с наличието на суровини в района, така и с готовата инфраструктура около фалиралия през 2001 г. разградски завод „Диамант“, активите на който бяха закупени от пловдивска фирма с неслучило се намерение заедно с китайски инвеститор да се възстанови производството на стъкло.

На закрита среща с представители на бизнеса от региона пред Бобева е поставен въпросът с инфраструктурата около „перлите в короната на българската икономика“, както нарече тя големите фирми, функциониращи в Лудогорието.

Големите фирми поискали и намаление на цените на тока и водата за индустриални цели, това подлежи на обсъждане – обясни Бобева.

Тя анонсира и подготовката на правителството в края на мандата му в цялата страна да има покритие за поливно земеделие, това е свързано и с изграждане на нови язовири.

Мерки срещу изсивяването на сезонната работа в земеделието обмисля още правителството, както и изискване при назначаване на чиновници в икономическата сфера със секторен опит. Бобева обяви, че вероятно област Разград ще е пилотен регион при въвеждането на дуална образователна система, осигуряваща тясна връзка между икономиката и образованието.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook