Здравни инспектори се задействаха след публикация на Дарик

Публикувано на април 7, 2014

Предписание е съставено на областния управител на Разград Стоян Ненчев заради това, че е допуснал тютюнопушене в помещение, ползвано от Областна администрация-Разград.

Това стана след публикация в www.dariknews.bg.

Глоба на лицето, което е запалило цигара обаче, не е наложена. Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Йорданка Николова уточни, че снимката, приложена към статията, не е доказателство в съда и актът би бил отменен.

Имаме право да санкционираме, ако пушенето на забранено място се извърша пред здравните инспектори – допълни д-р Йорданова. По думите й и пепелник с фасове не се приема за доказателство. По тази причина без последствия са останали 8 от подадените през миналата година 14 сигнала за нарушение на Закона за здравето.

Оказа се, че РЗИ няма право и да се самосезира само след медийна публикация.

Проверката в Областна администрация започнала, след като гражданин изпратил на електронната поща на инспекцията линк с информацията в Дарик от консултациите за състава на Районната избирателна комисия за евроизборите.

Тогава в почивката служителка на администрацията внесе няколко пепелника в заседателната зала на Областна администрация. От възможността да запали цигара се възползва само общинският лидер на БСП Елка Неделчева.

От РЗИ-Разград обявиха, че през април и май започват проверки по детските площадки, където също е забранено тютюнопушенето. Те стартират, след като общините в областта изпратят в инспекцията списък с местоположенията на детските площадки.

Вероятно първите санкции ще са точно срещу общините – уточниха от РЗИ. Те ще получат предписания да поставят маркировка на детските площадки, уведомяваща гражданите, че пушенето е забранено.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook