Отложиха за края на май делото за такса смет

Публикувано на април 7, 2014

Делото за отмяна на тазгодишната такса смет в община Разград бе отложено за 29 май.

Процесът се гледа в Административен съд-Разград, стартира днес по искане на две фирми и пет физически лица с имоти в община Разград. Към искането им се присъединиха още трима разградчани. То касае не такса смет за жилищни имоти в цялата община, а само в населените места, където живеят ищците – Разград, Гецово, Дряновец, Мортагоново и Пороище, иска се отмяна и на налога за нежилищни имоти в цялата община.

Искането се основава на процесуални нарушения, немотивираност, необоснованост, ищците са категорични, че административният акт е крайно несправедлив по отношение на жителите на община Разград, според тях трябва да се спази изискването на Закона за местни данъци и такси база за изчисляване на такса смет да е не данъчната оценка на имота, а според количеството изхвърлен боклук.

Адвокатите на ищците Калоян Монев и Димо Борисов поискаха назначаване на съдебно-техническа експертиза, като припомниха, че в две предишни години мнението на вещите лица, че в община Разград може да се прилага изискването на Закона за местните данъци и такси е признавано и от Върховния административен съд, което наложи отмяната на приетите промили за 2012 и 2013 г.

Прокурор Росица Георгиева характеризира искането като „от изключително значение за решаване на делото” и въпреки противопоставянето на защитника на Общински съвет-Разград Марин Кинов експертизата бе назначена.

Съдът даде тридневен срок на страните да зададат допълнителни въпроси към вещото лице, както и седемдневен срок за внасяне на депозит за експерта – по 70 лв. от физическите лица и по 150 – за юридическите, включително община Разград. След това съдия Диян Василев обяви, че ще назначи вещо лице.

Ищци в процеса са: „Агроспектър”, „Абак -2000 – Христови и сие”, Даниела Христова, Минка Христова, Марийка Димитрова, Стефан Кавръков, Румен Монев.

По същия повод се води още едно дело в Административен съд-Разград, то касае изменение в общинска наредба, въз основа на която бе приета новата такса смет, процесът е обявен за решаване до месец.

 

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook