Орешарски се среща в Разград с банкери и със социалисти

Публикувано на март 13, 2009

Министърът на финансите Пламен Орешарски е на посещение в Разград днес. В 17,30 ч. в голямата зала на хотел “Централ” той ще се срещне с жители на града, а в 19,00 ч. в бистро “Бели Лом” – с ръководители на банки и фирми от региона.
Той е в Лудогорието заедно с четирима депутати и трима заместник-министри от БСП. Представителите на изпълнителната и законодателната власт ще отчетат пред обществеността извършената работа през четирите години на управление на правителството на Сергей Станишев и ще представят основни моменти от новата управленска програма на “Коалиция за България” за парламентарните избори – съобщиха от пресцентъра на БСП-Разград.

Управниците ще посетят още Кубрат, Исперих, Самуил, Цар Калоян, Завет и село Голям извор. В групата са включени депутатите: Венелин Узунов, Надка Балева, Донка Михайлова и Румен Такоров, заместник-министрите на околната среда и водите Атанас Костадинов, на труда и социалната политика Лазар Лазаров и Ангел Чакъров – заместник-министър в Министерството на извънредните ситуации.

Умерено оптимистични са ми очакванията свързани с чуждестранните инвестиции в България, обяви в Разград финансовият министър Пламен Орешарски. Той каза още, че след строителството, експортните отрасли са тези, на които се отразява най-силно световната икономическа криза.

Не е драматично намалението на преките чуждестранни инвестиции в България, както сочат черните прогнози, каза Орешарски. За януари размерът е 206 милиона евро, а през януари 2008 г. е бил 330 милиона евро. Това подсказва сравнително добра тенденция, категоричен бе финансовият министър. По думите му експортните отрасли са тези, на които световната икономическа криза се отразява най-силно след строителството. По-ниско е търсенето на традиционните ни пазари – 65 на сто от износа е за ЕС, това води до по-малък експортен потенциал и невъзможност нашите компании да произвеждат в същия обем, обясни той.

Орешарски призова бизнеса към гъвкавост в търсене на нови партньори. Според него държавата може да помогне в търсене на нови пазари чрез традиционните инструменти в компетенциите на Министерството на икономиката – промоции на нашата продукция и активизация на търговските представителства.
Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook
С етикет: , , ,