Създадоха Регионален академичен център в Разград

Публикувано на април 16, 2014

Създадоха Регионален академичен център в Разград. Това е 14-тата подобна структура в страната, целта на Българската академия на науките е до 2 години тези форми на сътрудничество между наука, образование и бизнес да съществуват във всички областни градове.

Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров и Областният управител на Разград Стоян Ненчев  първи положиха своите подписи под документите за сътрудничество, като пожелаха успех на новата структура, която събира в себе си представители на науката, образованието и бизнеса.

Седалището на Регионалния Академичен център ще бъде уточнено от ръководството на Филиала към РУ „Ангел Кънчев”, стана ясно след полагане на подписите. Координатор на структурата в Разград е доцент Цветан Димитров.

Предстоят сериозни работни срещи, организирането на две конференции и персонални разговори с бизнеса, анонсира член кореспондент Димитър Димитров, който заедно с проф. Диана Гергова и ректорът на Русенския университет проф. Христо Белоев бе сред гостите на Разград.

Ролята на Регионалния академичен център е да осъществява по-близки контакти и сътрудничество между институтите на БАН и органите на местното самоуправление, териториалните звена на централната изпълнителна власт и най-вече с фирмите от област Разград. Основната му цел е обединяване на усилията на всички заинтересовани страни при внедряване на научно-технически постижения и иновации в различни икономически дейности, за ускоряване на социално-икономическото развитие на Област Разград.

Представители на 35 институции – общини, фирми, държавни структури, организации – парафираха документите за сътрудничество.

Преди церемонията академик Воденичаров обяви, че БАН е разработила национални цели за 25-30 години напред, сред които запазването на духовността, преодоляването на демографския проблем в страната и възстановяване на стопанския живот.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook