Осем фирми от Разградско – в първото изследване на условията на труд в България

Публикувано на април 28, 2014

Осем фирми от Разградско са сред 251 икономически субекта, включени в първото Национално изследване за състоянието на условията за труд в България. Това съобщи шефът на Инспекцията по труда в Разград Катя Филипова. Проучването е извършено по проект „Превенция за безопасност и здраве при работа“, който се финансира по ОП“Развитие на човешките ресурси“ и се реализира от Главна инспекция по труда.

В изследването са участвали 200 000 работещи лица, след обобщаване на резултатите са изготвени и отпечатани кодекси за добри практики и информационни брошури за безопасен труд в 30 икономически дейности. Общо 4000 екземпляра от тях вече се разпространяват в Разградско – уточни Филипова.

Според данните от проучването 43% от анкетираните смятат, че работата влияе на здравето им. Около 1/3 от респондентите имат проблеми със зрението, болки в гърба, главоболие и мускулни болки. 40% от тях се оплакват от стрес, повече от 60% – от обща умора, а между 20 и 26% – от проблеми със съня, тревога и раздразнение.

Икономическите субекти от Разградско, участвали в изследването, са: „Агрохимконсулт“, „Асотекс“, „Балканфарма“, „ВиК Меден кладенец“-Кубрат, „Водоснабдяване Дунав“, „Логистранс“, ПГИ“Робер Шумен“ и Дома за стари хора в Разград.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook