Екоинспекцията припомня: До 6000 лв. са глобите за палене на стърнища

Публикувано на април 30, 2014

На работна среща за опазване на резервата „Бели Лом“ от пожари от екоинспекцията в Русе припомниха, че продължава да е валидна забраната за палене на стърнища, а глобите достигат до 6000 лв. Участниците в дискусията приеха схема и оперативен план за действие при възникване на огнени инциденти.

Инициатор на дискусията бе РИОСВ-Русе, на чиято територия се намира защитената местност. Светлана Иванова от екоинспекцията припомни, че през последните години не е имало огнени инциденти около резервата, но преди пожароопасния сезон трябва да се проведе подготовка за реакция при евентуални пожари.

Иванова напомни, че паленето на стърнища е абсолютно забранено според два закона – Закон за почвите и Закон за опазване на земеделските земи. Санкцията за стопаните на имотите е до 6000 лв.

От Държавно горско стопанство-Разград съобщиха, че в средата на май ще назначат по един пожаронаблюдател в Цар Калоян и Самуил.

Иван Радушев от Областна администрация – Разград пък предложи и на ангажираните по програма „Сигурност” от следващия месец да бъде вменено подобно задължение – да наблюдават за възникване на пожари.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook