И разградските лекари протестираха

Публикувано на май 19, 2014

На символичен протест излязоха днес пообяд лекарите от МБАЛ”Св. Иван Рилски”-Разград. Инициативата е част от протести на медиците от цяла Европа.

Лекарите от Лудогорието подкрепят исканията за осигуряване на средства за гарантиране на качествено здравеопазване на всички европейски граждани, прекратяване на корупцията и на репресиите върху лекарите, достойно заплащане и добри условия на труд – коментира председателят на структурата на Българския лекарски съюз в Разград д-р Румен Русанов.

 

Той коментира и ситуацията с медицинските кадри в България. По думите му досега 5000 лекари са напуснали страната, има специалисти, които за работата си за една седмица в чужбина получават колкото за половин година в България. Според  д-р Русанов е време политиците да вземат непопулярни мерки, за да се удовлетворят исканията и на лекарите, и на пациентите. Такава мярка според Русанов е преструктурирането на лечебните заведения и преструктуриране на болничната помощ, която е неефективна. Като пример той даде разградската болница, в която има звена, от които се губи около 1 милион лева годишно. Ако тези пари се раздадат под формата на заплати или стимулиране персоналът ще бъде по-удовлетворен, допълни председателят на Районната лекарска колегия.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook