Румян Занев и Капанският ансамбъл – с международно признание

Публикувано на юни 19, 2014

Хореографът Румян Занев и Капанският ансамбъл са носители на юбилейния медал  „65 години Международната федерация на националните фолклорни асоциации”, съответно за  „изключителен принос в развитието на културата и фолклора” и за „принос в съхранението и разпространението на българския фолклор”. Отличията бяха връчени на директора на ансамбъла лично от председателят на Международната федерация на националните фолклорни асоциации  /I.G..F./ проф. д-р Дорел Козма – съобщиха от пресслужбата на Капанския ансамбъл.

Церемонията по награждаването е била в понеделник вечер във фоайето на Общинския културен център в Разград по време на първата концертна вечер в България на Второто издание на Международния пътуващ фестивал за фолклорни изпълнители „Folk caravan 2014”. Фестивалът се организира в партньорство  с фолкорганизации от Румъния, България, Италия, Испания и Франция. Фолклорът и традициите на страни като България, Румъния, Турция, Италия, Франция, Чехия, Израел, Испания, Беларус и Аржентина прозвучаха в Новия театър. Фолк карнавалът тук бе открит от Цветана Бенонова – шеф на дирекция „Култура, спорт и туризъм“ в община Разград.

Във фолклорната интернационална фиеста взеха участие и танцьорите от Средношколска танцова формация „Лудогорска младост“ към Капански ансамбъл – Разград и талантите от  Детската танцова школа „Хорце“ към Центъра за работа с деца.

Разград бе част от турнето на „Folk caravan 2014” благодарение на хореографа Росен Богданов – секретар на I.G.F. Финалът на пътуващият международен  фестивал е на 30 юни в град Воарон, Франция, където преди 65 години е учредена I.G.F.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook