И по вода, и по мляко му тръгна на Панаира

Публикувано на юли 23, 2014

И по вода, и по мляко му тръгна на Панаира на киселото мляко в Разград. Дъждът изчака официалната церемония по откриването на събитието и тогава заваля, част от нея пък бе плисването на менче с мляко.

Част от церемонията бе и танц на Капанския ансамбъл, който представяше част от нациите населявали Лудогорието през вековете: жените бяха облечени в римски дрехи, а мъжете – в прабългарски. Танцът завърши с поднасяне на кисело мляко на официалните лица.

Рекорден брой участници са подредили шатри около джамията „Ибрахим паша“ в Разград – 200 занаятчии представят своята продукция, част от тях и обучават в своята професия и деца от Разград.

Танцьорите са от 10 държави: Германия, Русия, Мексико, Якутия, Украйна, Египет, Грузия, Македония, Индия и България. Всяка вечер те ще изнасят концерти на площад „Независимост“, в случай, че вали, спектаклите ще са в Общинския културен център.

Част от танцьорите се представиха още на второто събитие от Панаира – откриването на фотоизложба „Лица и емоции от Панаира на киселото мляко“. Тя представя снимки на четирима разградски фотографи: Минка Христова, Антон Анастасов, Николай Григоров и Румен Краев.

Официалното откриване пък традиционно завърши с българско хоро, на което се хванаха танцьори с носии от 10-те държави, както и разградчани. В средата на което се вееха знамената на държавите-участници.

Dariknews.bg

 

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook