Общината погва длъжниците си с частен съдия-изпълнител

Публикувано на октомври 10, 2014

Община Разград ще събира стари данъчни задължения с частен съдебен изпълнител, с държавния твърде малко приходи постъпват в общинската хазна – обяви кметът Денчо Бояджиев.

Това ще касае само неплатени данъци в размер на повече от 500 лева. Дори и при тази сума обаче с таксите и лихвите на длъжниците може да им се наложи да платят 800 – 900 лева.

През последните 5 години несъбраните местни данъци от физически и юридически лица в община Разград са в размер на 2 168 573 лв. – съобщи кметът Денчо Бояджиев. Съставени са 2094 акта за установяване на просрочени задължения, платени обаче са 266 844 лв. Даваме ги на Агенцията за държавни вземания, на държавен съдия изпълнител, но системата се оказва неефектива – коментира градоначалникът.

Новият подход на местната управа е длъжниците да се дават на частен съдебен изпълнител. Кметът обаче предупреди, че това ще оскъпи задължението на некоректния платец.

….От 500 лв. задължението може да стане 800-900 лв


Служителите в отдел „Местни данъци и такси“ са двама, но ще ангажираме и други общински служители, които след работно време ще връчват актовете за установяване на данъчни задължения, за което ще бъдат стимулирани.

Освен граждани, които дължат на общинската хазна налози, има и доста предприятия – съобщи шефът на отдел „Местни данъци и такси“ Пешо Димитров.

 Dariknews.bg
Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook