С първа заплата – римска монета – приеха разградските легионери

Публикувано на октомври 21, 2014

Към разградския клуб за възстановки „Абритус“ вече има и легионерска част. Десетимата млади мъже, част от кохортата на 11-ти Клавдиев легион, днес символично бяха приети в клуба. Още преди да започнат работа получиха заплата – по една римска монета от времето на император Траян Деций.

Разградските легионери са предимно спортисти от клуб „Гладиатор“ – представи ги директорът на дирекция „Култура и туризъм“ в община Разград Цветана Бенонова.

На специална церемония десетимата от кохортата на 11-ти Клавдиев легион бяха посрещнати с почести от самия император Траян Деций и от жриците от Абритус.

Част от посрещането бе и първата заплата – по една реплика на монети от времето на загиналия край Абритус римски император.

Първото участие на новите легионери във възстановка ще е в неделя, когато в Абритус ще има промоционална атракция, финализираща проекта „Абритус – мистика и реалност“. Ще бъде възстановен военен сбор и битка край стените на крепостта. Събитието започва наобяд и ще продължи през целия следобед.

Във военния сбор ще участват представители на още три клуба за възстановки освен „Абритус“. Разградският съществува от 3 години, членовете му са 25, в него има граждани – аристократи и плебеи, весталки, римски легионери, предстои и сформиране на тракийска част към легиона.

Dariknews.bg

 

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook