Свидетел на трудова злополука на гара Самуил си глътна езика от уплаха

Публикувано на март 26, 2009

Пострадалите при трудовия инцидент във вагоноремонтния завод “Тракция” в Самуил са четирима, а не трима. Това съобщи инспекторът на Дирекция “Областна инспекция по труда” в Разград Васил Василев. Свидетел на инцидента си глътнал езика от уплаха, когато видял, че тримата му колеги са обгазени с газ пропан бутан.

На място в предприятието е оказана първа помощ на четвъртия пострадал при инцидента в “Тракция”-Самуил – каза Васил Василев. Мъжът преминавал край вагона-цистерна и от уплаха си глътнал езика.

Трима мъже – на 30, 47 и 50 г. – бяха приети предиобяд в интензивно отделение на разградската болница в тежко състояние, с токсичен шок и опасност за живота. Следобяд са стабилизирани и опасността е отминала – увериха медици. Вероятно ще бъдат изписани след 3 дни. Първоначалните данни от разследването на трудовите инспектори сочат, че и тримата са имали трудови договори, не е открит обаче протокол, изискван от вътрешните правила, който да обяснява защо са влезли в цистерна, на входа на която е било замерено недостатъчно количество на кислород. Няма данни и за провеждане на извънреден инструктаж за профилактиката на вагона. Непосредствено след инцидента от “Гражданска защита” са установили, че газ във въздуха наоколо няма, заради преживения стрес обаче работниците от околните цехове са освободени от работа за днешния ден.

От полицията съобщиха, че по случая е образувано досъдебно производство по чл. 136, ал. 2 от Наказателния кодекс. Той предвижда за нарушаване на правила за безопасност на труда, с което по непредпазливост се изложи на опасност животът или здравето на трудещите се, наказание от лишаване от свобода до 1 година.
Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook
С етикет: , , , ,