Прокурор: Първоаприлска шега е оправдаването на бившия шеф на Сметна палата-Разград

Публикувано на април 1, 2009

Първоаприлска шега нарече прокурор Тихомир Тодоров оправдателната присъда на бившия шеф на Сметната палата в Разград. Севдалин Йорданов бе признат за невинен по дело за използване на служебното положение с цел да набави облага за семейството си. Поведението му е укоримо, но си е получил наказанието според Кодекса на труда – аргументира се съдия Рая Йончева от Разградски окръжен съд.

Обвинението срещу 50-годишния Севдалин Йорданов бе за това, че през 2007 г. като длъжностно лице – ръководител на сектора на Сметна палата в Разград – е използвал служебното си положение за сключване на договори за анализи за управление на общинското имущество между шестима кметове от Разградско и фирмата на съпругата му “Калица”. Подпис под документите полагал сина на подсъдимия – Калин Йорданов, а целта според държавното обвинение била да се набави противозаконна облага за тримата в размер на 16 000 лв. В една от общините – Самуил – скоро след сключване на договора Йорданов извършил одит, без, както нормативните правила в Сметната палата изискват, да декларира, че има конфликт на интереси.

Проверката била за разходване на средства от общинския бюджет, откъдето е платено на сина му за извършване на анализа. При установяване на това нарушение, Йорданов е уволнен дисциплинарно, започна и разследване на всички договори. Съдът обаче оправда бившия шеф на Сметната палата, обясни, че поведението му е укоримо, но не противозаконно и той си е получил санкцията по Кодекса на труда. Прокурорът по делото Тихомир Тодоров нарече съдебното решение първоаприлска шега, категоричен бе, че ще протестира присъдата пред Варненски апелативен съд.
Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook
С етикет: , ,